Jupiter
Juno
Juno is op 5 augustus 2011 gelanceerd vanaf Cape Canaveral Air Force Station in Florida om vijf voor half zeven Nederlandse tijd. In juli 2016 en bijna 3 miljard kilometer verder komt de satelliet bij Jupiter aan.

De Juno-missie kost de NASA ongeveer 1,1 miljard dollar.


Juno klaar voor vertrek


De missieleiders schreeuwden Go, Juno! bij de lancering

Het ruimtevaartuig werkt op zonne-energie en zal in een baan draaien die ongeveer 4500 kilometer boven de wolkentoppen van Jupiter ligt.

Het ruimtevaartuig Juno moet gedurende meer dan een jaar het inwendige van de planeet gaan bestuderen, door het zwaartekrachtsveld heel nauwkeurig te onderzoeken en in kaart te brengen. Aan het eind van de missie zal een gecontroleerde landing (verbranding) volgen in de dichte wolkenmassa van Jupiter.


Ook de rotsachtige binnenkern wordt onderzocht en of er water in de atmosfeer aanwezig is. Daarnaast wordt de windsnelheid gemeten, die een snelheid van 600 kilometer per uur kan bereiken.

In 2012 heeft de Juno twee koerscorrecties gekregen, in 2013 ook nog één. Deze koerscorrecties waren nodig om ervoor te zorgen dat Juno de juiste koers en snelheid had voor zijn scheervlucht langs de aarde, op 9 oktober 2013.

Deze route langs de aarde was nodig om Juno daarna met een snelheid van ruim zeven kilometer per seconde in de richting van Jupiter te sturen, zonder dat dit veel brandstof kost. De koerscorrectie verbruikte in een half uur 376 kilogram brandstof om een snelheidsverandering van 344 meter per seconde te krijgen. De aankomst van Juno bij Jupiter staat gepland op 4 juli 2016.

De Romeinse god Jupiter, zijn vrouw Juno en Galileo Galilei (ontdekker van de vier grootste Jupitermanen) bevinden zich als LEGO-poppetjes (2,5 centimeter groot) aan boord van de Juno.

Lees verder over Jupiter:

Algemene informatieLagen & AtmosfeerManenOntstaanRingenRuimtevaart
Top